Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Syndrom Trautenberk

Ve světě existuje jeden výrazný paradox. Říkám mu syndrom Trautenberg. A má ho ve svém podvědomí většina lidí. Tento paradox se týká postoji k penězům a k bohatství obecně. 

 

Ve světě existuje jeden výrazný paradox. Říkám mu syndrom Trautenberg. A má ho ve svém podvědomí většina lidí. Tento paradox se týká postoji k penězům a k bohatství obecně. Na jednu stranu, kdyby jste se zeptali lidí, jestli by byli rádi, kdyby měli vice peněz, většina lidí by odpověděla, že ano. Všichni přece toužíme po tom, abychom byli zabezpečení a nemuseli řešit třeba existenční otázky. Abychom měli pohodlný život. Je to normální a je to přirozená touha. Možná by jste ale i zaznamenali odpovědi jako „ Ano, ale peníze nejsou všechno.“ ( Je zvláštní, že nikdy neslyšíme „Štěstí není všechno“.) A pokud by jste se zeptali lidí, jestli chtějí být bohatí, část by vám řekla, že ano  ale někteří by řekli, že neví, a třeba by jste slyšeli názory jako „Peníze kazí charakter“.  

Ovšem není nejdůležitější to, co o bohatství říkáme, ale to, co máme uloženo v podvědomí. Jaká dogmata ohledně peněz a bohatých  máme v sobě zakořeněná. Paradoxně, i když většina lidí by chtěla peníze, v povědomí mají vůči penězům a bohatství velké předsudky. Dalo by se říci, že peníze a bohatství  mají nádech něčeho amorálního. Přitom k tomu není jediný důvod. Je velmi mnoho zlých a špatných lidí mezi chudáky. Netvrdím, že nejsou i mezi bohatými, ale proč to stigma? Tyto předsudky nakonec brání tomu, co by lidé chtěli. Hojnost, peníze. Někdo by třeba namítnul, že to tak není, že vlastně peníze až tak moc nechce. Že peníze nejsou až tak důležité. Zajímalo by mě, jak by se tvářili, kdyby jim šéf v práci řekl, že budou mít o 30% menší výplatu. Řekli „V pohodě?“ Myslím si, že ne. Peníze jsou totiž důležité pro všechny. Dokonce tak hodně, že někteří jsou kvůli nim ochotní chodit desetiletí do práce, kterou nesnáší. Naše touha po spokojeném životě v hojnosti včetně peněz a naše podvědomé předsudky jdou velmi často proti sobě. Takže i když bychom chtěli žít v hojnosti a dostatku peněz a nejlépe byli bohatí, v realitě se to neděje.

ČÍM TO JE?

Je to především tím, co jsme slýchávali v dětství. Jaké postoje a vzorce ohledně peněz a bohatství jsme si osvojili. Především do 7 let života. Ono totiž v této době žijí děti ve zvláštní stavu. Většinou ve stavu théta. Jakoby v hypnóze. Stav théta prožívají malé děti zcela automaticky a přirozeně. Jsou v přítomnosti a velmi dobře se vše učí. Například naučit se 3 jazyky od různě hovořících rodičů, kteří se domlouvají mezi sebou anglicky, jim nedělá vůbec problém.  I všechny ostatní informace snadno nasávají do svého podvědomí a vytváří si postoje a svou osobnost. A teď si představte, že v tomto věku uslyší větu.

„COPAK SI MYSLÍŠ ŽE KRADU?“

Dovolím si tvrdit, že většina z nás tuto větu v dětství slyšela. Buď přímo od rodičů, nebo  ve svém okolí. Jaký myslíte, že to vyvolalo postoj k lidem, kteří mají peníze? To, že lidé, kteří mají dostatek peněz, lidé, kteří jsou bohatí, jsou zloději. Že kradou peníze. Že jsou to zločinci. A my přece nechceme být zločinci. Nebo třeba „Peníze nerostou na stromě.“   Co myslíte, že se nám do podvědomí naprogramovalo? Myslím, že je zcela zřejmé, že na to, abychom měli peníze tak musíme tvrdě pracovat, Dřít. Že vydělávat peníze je těžké.  A tak i v dospělosti tomu věříme. Jsem přesvědčen, že mnoho lidi už chápe princip, že do života si přitahujeme to, jaké jsou naše dominantní myšlenky. A podle toho naše životy vypadají.

             Ovšem to, co nám v raném dětství vytváří postoj k bohatství zcela systematicky, jsou pohádky.  Říkám tomu syndrom Trautenberk. Trautenberk je  typická pohádka dokumentující,  jaký archetyp o bohatých vytváříme dětem. Myslím, že neexistuje pohádka, ve které by bohatí byli vykreslováni v pozitivním světle. Vždy jim jsou připisovány negativní vlastnosti. Jsou tlustí, škaredí, většinou lakomí nejraději by sedřeli své služebnictvo z kůže. Chybí jim empatie a soucit. A jak jsou prezentováni hrdinové pohádek. Především jsou mladí krásní, odvážní. A jsou chudí. Na penězích jim nezáleží. Rádi je rozdají ostatním.

Co z toho vyplývá? Vyplývá z toho to, že pokud cítíte, že tyto postoje v podvědomí máte, nejste v tom sami. Má to tak spousta lidí a většina si to ani neuvědomuje. Jde s tím pracovat? Určitě. Je možné pomocí speciálních technik nahradit tyto vzorce novými. Mnohem zdravějšími a hlavně užitečnějšími pro život. A každý v tom máme možnost volby.

PS:                 Chudoba cti netratí  –  správně.

                       Bohatství cti netratí  –  správně.

Autor: Lubomír Kirman | čtvrtek 15.7.2021 12:52 | karma článku: 12,62 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Lubomír Kirman

Klávesové zkratky.

Klávesové zkratky. Zkopírovat z jednoho souboru a vložit jinam. Je to jednoduché. Jen z jedné strany vezmeme to, co už známe a předáme to dál. Děláme to běžně. Ale co v životě? Co třeba výchova našich dětí?

8.9.2021 v 13:46 | Karma: 5,03 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kirman

Víra v sebe

Největší hnací silou všech úspěšných lidí je víra. Víra, že dokáží zrealizovat to, co si předsevzali. Veškerý pokrok, který ve světě je by neexistoval , kdyby nebyli lidé kteří si myslí že dokáží posunout věci dopředu

8.7.2021 v 9:17 | Karma: 4,47 | Přečteno: 157x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kirman

Nebojte se dělat to, co milujete.

Nebojte se dělat to, co milujete. Pokud budete dělat to, co opravdu milujete, je to nejlepší cesta jak se v tom stát mistrem. Věřte tomu, že je velká skupina které určitě zajímá to stejné co zajímá vás.

17.2.2021 v 20:24 | Karma: 5,96 | Přečteno: 162x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kirman

Zkuste zapomenout na peníze.

Pro mnoho lidí jsou peníze největší brzdou toho, jak být v životě úspěšný. Zní vám to jako paradox? Jako paradox to vypadá do chvíle, než nad tím začnete trochu uvažovat. Jak mohou být peníze brzdou toho, být úspěšný?

15.2.2021 v 11:44 | Karma: 6,65 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kirman

Před smradem z bažiny už nejde utéct.

Vítejte v bažině. Pokud jste si toho ještě nevšimli. Bažina nás uvěznila a většina to ještě nezpozorovala. Někteří však ano. Už ji totiž máme po kotníky. Ještě je čas. Nebo ne?

13.1.2021 v 9:28 | Karma: 28,15 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 294x
 

"NIKDO NECHCE ABSOLVOVAT DLOUHOU A NÁROČNOU CESTU NA VRCHOL ŽEBŘÍKU A AŽ TAM ZJISTIT, ŽE HO OPŘEL O NESPRÁVNOU ZEĎ".

Smažím se ukázat lidem, jak se dostat z místa kde jsou, do místa kde by chtěli být. Ukazuji jim, jak nalézt jejich největší talent, aby zbytečně neplýtvali svým časem při plnění snů někoho jiného.

Jsem autorem knižního motivačního románu Skok do tmy a systému vzdělávání v oblasti osobního rozvoje.

http://luboskirman.cz/

Seznam rubrik